tiistai 25. helmikuuta 2014

Golgulsa - Ensimmaiset paivat luostarissa

        Aika on vahan tiukalla joten naista teksteista tulee mahdollisesti vahan lyhykaisempia. Aloitan ensimmaisesta paivasta. Saavuin sopivasti paikalle ennen lounasta. Ruokaa saa paivittain valita monesta kiposta ja kupista. Vegaani ruokavaliolla mennaan. Alkaa kysyko mita syon. En ole tiennyt koko Korean reissun aikana. Tunnistan sienet,idut, hapankaalin ja riisin ja siihen se sitten jaakin.  Safka on hyvaa ja terveellista. Jalkiruokaakin on valilla. Kuten tomattia ja sokeria? Jep. Noh, jokaisella tapansa. En syonyt. Paistettua riisia ja sokeria soin. Hyvaa oli. Pakko saada paivittainen sokeriannos. On muuten koukuttava huume. Ilmeisesti en paase taallakaan siita taysin eroon koska sita on kerran tarjolla. Toki "hieman" hillitymmissa maarin mita on kotopuolessa tottunut porsastelemaan. Ensimmaisen ruokailun jalkeen kavin orientoitumassa parinkymmenen minuutin ajan saman brittinaisen kanssa kenen kanssa olen kaynyt kirjeenvaihtoa tanne. Kaytiin lapi viela suullisesti etta mitas helvettia ma taalla teen ja sitten vahan katseltiin lyhyesti tapakulttuuria, miten meditoidaan, mita on chanting (buddhalaisia joikuja) ja miten kumarrellaan missakin. Taman jalkeen olikin sitten elamani ensimmaiset Sunmudo harjoitukset. Korealaiset pitavat selkeasti liikkeista missa jokainen raaja osoittaa mahdollisimman paljon eri ilman suuntiin ja mahdollisimman pitkalle. Kiitos venyvyyteni hommaan oli suht helppo hypata mukaan. Toki jos vertaan itseani pariin paikalliseen ohjaajaan en olekkaan enaan niin kumista tehty kuin milta Suomessa tuntuu.

        Kirjoitan tahan paivaohjelmani ensimmaiselle kuukaudelle. Tama on niin sanottu templestay program. Eli tammoinen vahan loysempi kalenteri turisteille. Kuukauden paasta pitaisi alkaa sitten samat rutiinit kun munkeilla.Talla hetkella asun myos suht mukavassa lattialammitteisessa huoneessa jossa on oma vessa ja jaakaappi. Turistikuukauden jalkeen menen asumaan muiden munkkien kanssa yhteismajoitukseen. Siita en tieda viela mitaan. Tassa kuitenkin taman kuukauden aikataulutus:

4:00 Heratys
4:30 Aamu chanting seremonia
5:00 Istuma & kavelymeditaatio
6:20 Aamiainen
(Tassa valissa vahan omaa aikaa)
8:30 Sunmudo harjoitukset
10:10 108 kumarrusta, meditaatiota, teehetki
11.40 Lounas
(Lisaa vapaata)
14.00 Meditaatiota ja jousiammuntaa vuoropaivin
15.00 Toita,siivousta puutarhanhoitoa yms.
17.20 Paivallinen
(Ja paivan vikat vapaat)
18.30 Ilta chanting seremonia
19.00 Sunmudo harjoitukset
22.00. Nukkumaan

        Ensimmaisen yon nukuin odotetusti huonosti. Onneksi herasin hyvin. Aamu seremoniasta myohastymisesta rangaistaan ensi kertalaista vain 300:lla kumarruksella. Toinen moka on tuhannen kumarruksen arvoinen. Kolmas kerta ja siita eteenpain jos myohastyt niin kumarruksia tulee tehda 3000. Olen kuullut eri arvioita taman kestosta mutta ilmeisesti ainakin 12 tuntia otsa maahan kumarruksia ja ylos. Jos kiinnostaa enemman niin kokeile ihmeessa kotona. Taukoja ei saa pitaa. Taalla on monta eri rakennusta korkean maen varrella missa paiva rutiineja suoritetaan. Oma kamppani on maen alussa. Aamu lauleskelua harjoitetaan kukkulan paalla minne tallustelee noin kymmenen minuuttia. Loppu osuus on niin jyrkka etta akilles janteet huutaa leipaa ja hiki valuu otsalla kun on paasyt perille. Ei ainakaan vasyta enaan siina vaiheessa.
       
        Toisena paivana kavimme katsomassa vahan nahtavyyksia. Vuorella. Jonne kivuttiin vajaa kahdeksan kilometria ylos ja saman verran alas. Sunmudo ohjaajaa kun katsoi niin huomasi etta treeni on tehnyt tehtavansa. Ei merkkejakaan hengastymisesta. Tai ainakin osasi feikata meita muita paremmin =) Mutta oli kylla aivan alyttoman siisteja maisemia. Pistan kuvia muutenkin koko reissulta joku toinen paiva kunhan vaan kerkean. Meita oli matkassa muutama jenkki, yksi venalainen ja pari korealaista. Muut poistuvat taalta ajan mittaan mutta mina ja kalifornia kid Josh jaadaan tekemaan samaa ohjelmaa. Kaveri on vasta parikymppinen joten hyvin kunniotettavaa hanen ikaiseltaan. Itse olisin kymmenen vuotta sitten todennakoisesti lopettanut leikin lyhyeen. Tama tulee vaatimaan tietynlaista tahdonlujuutta ja periksiantamattomuutta... Kun tama "helppo" aikataulu vaihtuu siihen varsinaiseen niin siihen loppuvat vapaa-ajat ja juoksutus alkaa. Ensimmainen mita minulle neuvottiin taalla templestayssa olevilta etta nuku aina kun voit =) On tullut parit paikkarit otettua. Kuukauden kuluttua moista luksusta ei kovin usein tule jos ollenkaan. Mitakohan muuta kertoisin.. Osa opettajista ovat Sunmudo opettajia ja osa on munkkeja. Kaikki tahan saakka ovat olleet erittain rentoa porukkaa. Ei tarttee turhaan jaykistella. Kuhan tekee mita kasketaan =) Toimisto suljetaan kohta joten lahden valmistautumaan ruokailuun. Palataan asiaan. Om mani padme hum.

1 kommentti:

  1. Helevetin hienoa Toni! Itse olin neljä päivää viime viikonloppuna (to-su) http://bhaktimarga.org/ Saksassa. Munkkeja, nunnia, seva:a, autuas tunnelma ja jengiä joka puolelta maailmaa. En olis välttämättä halunnut palata Suomeen. Mutta seuraava reissu jonnekin vastaavaan onkin sitten pitempikestoinen.

    VastaaPoista